Megoldások a penészesedés megszüntetésére

ucp-cikk1.jpgPenész vagy nincs penész, ez itt a kérdés

Hányan, de hányan siránkoznak ismerőseink közül minden hideg évszak alatt, hogy milyen ronda, undorító a konyha, a fürdő fala, a fugák, a sarkok, vagy olykor még a szoba fala is.

Csupa fekete-szürke folt: penész. „Hogyan adom így el?”, kérdezi az egyik. „Már megint fújhatom le penészírtóval”, panaszkodik a másik. „Állandóan köhögök tőle”, így a harmadik.

Töltse le a penészesedés megoldásáról szóló e-book-ot!

Esélyt se adjon a penésznek

Sajnos a penész a környezetünkben bárhol megtalálható egyik leggyakoribb allergén, melyet nem tekintünk veszélyesnek, csak borzasztó csúnyának. Megtalálható a levegőben, de csak akkor telepedik meg, ha táptalajra talál. Ám ha ez meg van, akkor sajnos nem válogat: megtelepszik olyan felületeken is, ahol nem is gondolnánk.
Pontosan ezért a fürdőszobája igazi élővilágot jelent a penészgombáknak.

moldbath.jpgA kialakulás esélyét csökkenteni lehet, ehhez mindössze olyan fugázóanyagot és falfestéket kell választania, melyekben megtalálhatóak azok az adalékszerek, melyek a penészgomba kialakulását megakadályozzák.

Bizony, aki nem tapasztalta, el sem hiszi, milyen nagymértékben rontja a penész lakókörnyezetünk komfortját, életszínvonalunkat, ingatlanunk értékét.
Ez a „közellenség” leginkább nedves, vizes helyiségeinket támadja meg, de szobáink hőhidas falainak belső oldalán, sarkaiban is megtelepedhet.
Csúnya látvány, kellemetlen érzetet kelt a helyiség használata során, s egészségkárosító hatása sem feledhető.

Régi építésű épületeknél gyakran előfordul, hogy a vasbeton szerkezetek bevezetik a hideget lakásunk belső falára. A lehűlt vasbetonkoszorú, áthidaló, aljzatbeton és lábazat hideg téli napokon akár 5-8 °C–ra is lehűl. Így óriási hőmérsékletkülönbség keletkezik, mivel a lakást 20-24 °C-ra fűtjük föl.
Az ilyen területen a létrejött hőhíd miatt falainkon lecsapódik a pára, és ez penészedés kialakulásához vezet.

A megtelepedett penészt néha csak nagy küzdelem árán lehet teljesen megszüntetni.moldtypes.jpg Fújhatjuk erre alkalmas szerekkel, moshatjuk, festhetjük, a penész újra és újra vissza fog térni, amíg kialakulásának okát nem szüntetjük meg.

A beltérben tapasztalható párás környezet, nem megfelelő (esetleg sérült hőszigetelés), hőhidas fal alapvető feltételeit teremti meg a gombásodás számára. Ehhez még szükséges az akár enyhén koszos falfelület, amely a penész megtelepedésének első lépése.

Későbbiekben a penészgomba már képes tápanyagot (cellulóz származékokat) a falfelületből-festékből is kiválasztani, gyökerei igen mélyre benyúlnak az alapba.
Az adott építészeti probléma mellett nagy gondolt jelenthet a falak szellőzésének teljes megakadályozása.

Sokan ügyelnek arra, hogy megfelelő szilikát, vagy szilikon festéket válasszanak falfelületeikre, azonban a nem megfelelő alapozással elronthatják ezt.

Töltse le a penészesedés megoldásáról szóló e-book-ot!

Ne alapozzunk akril diszperziókkal!

immagine-pittura.jpgMagyarországon szinte az összes beltéri festési munka esetén megtalálhatjuk az akril-diszperziókat. Biztos sokukkal előfordult, hogy a magasabb árfekvés, és a foltosodás elkerülése végett alapozásnak diszperziós falfestéket választottak, valami olcsót, valami könnyen beszerezhetőt, amivel át lehet kenni a falat első rétegben.

Sok esetben maguk a festők javasolják ezt a teljesen hibás megoldást!
Akril festékek használatával igaz, hogy megfelelő, kisebb nedvszívással rendelkező alapot kapunk, azonban ezzel a falfelületünket szinte „befóliázzuk”, megakadályozva a páraáteresztést, és a fal minimális szellőzését is.
Ez után már hiába kenjük fel a szilikon festéket, teljes hatását nem fogja kifejteni, szellőzni nem fog a felületünk, könnyen táptalajjá válhat a penészgombák számára.

 

Mit javasolunk felújítások, festési munkák elkezdése előtt?

silancolor-pittura.jpgOlyan szilikon alapozót, amely meghagyja a fal szellőzését, valamint mohásodást és penészedést-gátló adalékot tartalmaz.
Ez az alapozó új vakolatok, beltéri glettelések esetén tökéletes megoldást fog nyújtani, vizes akril diszperzió alkalmazása nélkül.
Létezik ma már olyan lemosó folyadék, amelyet a már fertőzött felületek esetén szükséges alkalmazni, majd ezt követően lehet festeni.
Ilyen festékrendszer a Mapei Silancolor Plus rendszere.

Az így elkészített falfelület sokkal kevésbé engedi át a nedvességet, kevésbé hajlamos szennyeződésre, jobb szellőzést, és nagyobb kémiai ellenállást biztosít a beltéri, de akár a kültéri falfelület számára is.

Töltse le a penészesedés megoldásáról szóló e-book-ot!

Tartós megoldást az épület hőszigetelése jelent.

pirosszoba.jpgA Mapei termékek megfelelő használata teljeskörű, megnyugtató megoldást jelent, és hosszú távon garantálja a kényelmes, egészséges életminőséget otthonunkban, valamint a falak szépségének tartósságát.

A Mapei komplett hőszigetelő rendszert kínál, a MAPETHERM hőszigetelő rendszert. A MAPETHERM rendszer magas minőségű Mapei termékekből áll, melyek műszaki tulajdonságai garantálják a biztos és tartós megoldást.

Ne feledje: A jó minőségű hőszigetelő rendszer mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a beépítést szakemberre bízzuk, olyanra, aki számos referenciával rendelkezik, és azokat kérésre be is mutatja leendő megrendelőjének.

Töltse le a penészesedés megoldásáról szóló e-book-ot!

 

Összefoglalás

A penész elleni harcban győztünk, és mindent megtettünk (penészesedés gátló fugázóanyag, festékrendszer, illetve teljes körű hőszigetelő rendszer alkalmazásával) azért, hogy családunk életét komfortosabbá tegyük, és hosszútávon egészséges életet élhessünk.