Nem éri meg az olcsó polisztirol ragasztót venni a hőszigeteléshez!

Sokan úgy vélik, hogy gyártók által kínált és jól megalkotott hőszigetelő rendszerek drágák és az összeválogatott rendszerek megfelelő megoldást tudnak nyújtani.

A „márkás” termékek mellett megjelent sok saját márkás ragasztó, amiket kitalált néven, minőségi vizsgálatokat nem ismerő, ellenőrizetlen rendszerben gyártanak, alacsony minőségben azon az elven, hogy a dübel úgy is megfogja a polisztirolt, ha szükséges.


Miért fontos hogy a ragasztó megfelelő minőségű legyen?

A válasz kézenfekvő: hogy ragadjon! Ez a válasz azonban nem biztos, hogy minden terméknél igaz, és számon is kérhető. A ragasztónak kell biztosítania a nyíróerőkkel szembeni, és a leválási erőkkel szembeni ellenállást is, szerepe ezért rendkívül jelentős.  

hoszigeteles2.jpgA hőszigetelő ragasztók gyártásánál egy anyagnak biztos, hogy óriási szerepe van, ez pedig a műgyanta.  A műgyanta mennyiségének aránya határozza meg nagyrészt a ragasztó minőségét, megfelelő rugalmasságát, tapadását a felületekhez.

Nem szabad elfelejteni, hogy polisztirolos hőszigetelő rendszer ragasztása esetén egy műanyag felületet ragasztunk hozzá egy vakolt, vagy már valamilyen felületképzéssel rendelkező alapfelülethez.

Tehát két különböző anyag tapadását kell megfelelően biztosítani egy termékkel. A műgyanta arányának helyes beállítása alapkérdés tehát, és ennek az alapanyagnak kispórolásával a ragasztó komoly értékvesztésen megy keresztül, vagyis nem fog megfelelően tapadni. A tapadás hiánya következtében a polisztirol elválik a felülettől, a hőszigetelési érték csökkenni fog, a színvakolat felszínén repedések keletkezhetnek, amely a rendszer hasztalanságához és megsemmisüléséhez vezet.
Nem érdemes egy hőszigetelési rendszer esetén a rendszer elemeit külön-külön beszerezni, ahol gyakran az egyedüli szempont a minél alacsonyabb beszerzési ár. 

Ha a kivitelezést végző szakember a kivitelezést a termékek teljesítményének, kompatibilitásuk megfelelő ismerete nélkül végzi, a megrendelőt azon veszélynek teszik ki, hogy a kivitelezett rendszer nem lesz megfelelő hatékonyságú, és károsodni fog.

Tény: a bekerülési költségeket mindenki csökkenteni szeretné, de ez sokszor sajnos a minőség rovására megy.

A hőszigetelés egy hosszú távú befektetés, így hosszú távon maradjon több pénze a kasszában és gyönyörködjön évek múlva is otthona homlokzatának élénk színeiben.